Těšíňák

 

Osobní

O mně

Rodokmen

3.B

Martin v práci

Bedřich Havlíček

Já a Linux

Pozdrav z USA

Noty

Těšín

Ladislav Báča

Ida Mümzberg

Galerie obrazů

Těšínka

Těšíňanka

Český Těšín

Cieszyn

Tramvaje

Těšínské hospody

Z historie

Zajímavosti

Hudba

The Spies

The Rebels

The Beatmen

Andrews Sisters

Puppini Sisters

Louis Prima

Mamas & Papas

Louis Prima

 

Louis Prima (7. prosince 1910 - 24.srpna 1978) byl americký zpěvák, herec, skladatel písní a trumpetista italského původu.Prima podléhal hudebním trendům své doby, začínal v sedmičlenném orchestru v new orleanském jazzovém stylu v 20. letech, pak vedl swingové combo ve 30. letech, big band ve 40. letech, hrál poslechovou muziku v 50. letech
a vedl pop-rockový band v 60. letech. Každému z těchto souborů vtiskl pečeť své osobnosti.


Prima se narodil v muzikální rodině v New Orleansu. Jeho rodina emigrovala ze Sicílie, z Itálie a po krátkém pobytu v Argentině se usídlila v USA. Prima jako dítě studoval několik let housle. Jeho starší bratr Leon byl dobře známým místním vedoucím orchestru. Prima byl hrdý na jeho odkaz a na každém vystoupení zdůrazňoval, že je Italo-Američan a z New Orleans.
V mládí hrál na trumpetu s několika orchestry a v roce 1933 začal svou rušnou nahrávací kariéru.

 Primova kompozice z roku 1936 "Sing, sing, sing", s "It´s Been So Long" na B straně se stala jedním z jeho největších hitů a jednou z nejhranějších písní swingové éry.
Prima se přestěhoval do Los Angeles a objevil se v několika Hollywoodských filmech. V roce 1949 s ním zpívala Keely Smith, která se stala jeho čtvrtou ženou.
Prima a Smith se stali modelem pro Sony&Cher.


Discography:
Breaking It Up! (1953)
The Wildest! (1957)
The Call of the Wildest (1957)
The Wildest Show at Tahoe (1958)
Las Vegas Prima Style (1958)
Hey Boy! Hey Girl! (1959)
Louis Prima (1959)
Strictly Prima (1959)
Louis and Keely! (1960)
Wonderland by Night (1960)
Doin' the Twist (1961)
The Wildest Comes Home (1962)
Let's Fly with Mary Poppins (1965)

 

Domů